Köszöntés

"Nézzünk áhítattal minden munkára,
mit emberi kéz végzett,
a legkisebbre is:
mert minden munkában
titokzatos zene,
a dolgos kezek muzsikája hallik."
(Fritz Wolke)

Tizenhét évesen varrtam magamnak az első táskát, de hosszú idő telt el azután, mire rájöttem, hogy mások éppen olyan szívesen hordják amit varrok, mint én.
Ma már fő tevékenységként varrok. Az általam készített dolgok amellett, hogy szépek, mindig valami funkciót töltenek be, hasznosak saját részre vagy ajándéknak. Főbb termékcsoportjaim: táskák, táskába való kiegészítők,szatyrok, könyvborítók, lakástextil: takarók, párnák, terítők, fali tárolók, alátétek.
2014-ben elhatároztam, hogy életem hátralévő részében nem akarok dolgozni! - mert aki a hobbijából él, az soha nem dolgozik.
Elérhetőségeim: ombolicu kukac gmail.com
tel: 06207722240

2013. január 28., hétfő

Nagy hír!


Örömmel jelentem, hogy a blog végre felkerült a Startlap.hu foltvarrós aloldalára, a http://magyarfoltvarras.lap.hu/ -ra! :)

Azt hiszem, ez mérföldkő! :)



2013. január 24., csütörtök

Fél tucat telefontok




 Sokak kedvence az alábbi kékfestő anyagból készült telefontok. Fehér selyemszalaggal, csipkével, szegővel és fehér patenttal és sok szeretettel készült ez a népies hatású tárgy.





  





 Ma ezt varrtam: egy régi ingből készült. Az ing színei nagyon hasonlítanak azokhoz, amilyeneket festeni szoktam, ezért is tettem el valamikor. Ma ráakadtam és alkottam. Egy saját festésűvel szegtem, három yoyót ragasztottam díszítésként rá. Tépőzárral záródik. Egy kicsit szélesebb lett a fenti telefontokoknál, akár pénztárcának vagy bármi tartónak használható.


A telefontokok megvásárolhatók.



2013. január 17., csütörtök

Városkép variációk

 Változatosságra vágytam a táskagyártás egyhangúságából. Az történt, hogy Dia barátnőm karácsonyra egy papírtasaknyi ajándékkal lepett meg. Nagyon örültem a tartalmának, amit nagyon gondosan válogatott össze a részemre, mégis a csomagolása az, ami a tartalomnál is  mélyebb nyomot hagyott bennem - annyira, hogy megvarrtam. Most már 3 variációban. A történethez hozzátartozik, hogy Zsuzsi kockás papírra megtervezte a várost, majd ez alapján kemény papírból sablonokat készítettünk. A szabást és a városépítést - a házak elrendezését is közösen végeztük. Szívesen gyártunk belőle sorozatot, nagyon izgalmas munka!







 Ez volt az első elképzelés, nagyon tartka nyers alapra

 A második sötétebb festett alapra festett anyagokkal - már csak 4 szín felhasználásával kicsit visszafogottabb. Még nem tudom mi lesz belőle. Várok ötleteket, javaslatokat! A mérete:25x33 cm.



Egy éjszakai város sötét mintás anyagokból - itt is csak 4 színnel. Az ajtók, ablakok sárgák, a háttér sötétkék.  Mét ő is félkészen van. További felhasználásra szintén ötleteket várok! Mérete megegyezik az előzővel.







 A falikép eladó! Szívesen megvarrom más méretben, színösszeállításban is!


És az ötletadó tasak.

2013. január 16., szerda

Táskakollekcióm

Zsuzsi vagyok. Szeretnék egy kis képet adni arról, hogy hogyan működnek az anyu által varrt táskák a gyakorlatban, éppen ezért ebben a bejegyzésben bemutatom a táskakollekciómat, azokat a táskáimat, amiket mostanában rendszeresen használok. Időrendi sorrendet már nehéz lenne felállítani, úgyhogy jöjjenek csak úgy véletlenszerűen. :)

Kétségtelenül ez az, amit a leggyakrabban használok, különösen ősztől tavaszig. Jó nagy, belefér a kottás mappám, ha kell a laptopom, füzetek, könyvek, egy napi hidegélelem... szóval nagy. :) És van rajta egy macska. Ja, és a színe miatt szinte minden cuccomhoz megy, különösen barna csizma - barna kabát összeállítással nagyon szeretik egymást. Jó hosszú és állítható füle van és nagyon strapabíró. Mosógépben mosható.



Ez egy régebbi opusz, jóval kisebb mint az előző. Akkor használom, ha kevesebb cuccot kell magammal vinnem. Van egy barna alapon narancssárgás mintás bársonyszoknyám, azzal pl remekül működik és mivel a két széle fekete, fekete csizmával is. Érdekessége, hogy a középső része - egy fekete alapon narancssárga apró mintás kordbársony - hajdanán a dédimamám mellénye volt, aztán átlényegült... Gyakran eszembe jut dédi, amikor viselem. :)


Ez szintén egy régebbi darab, szép emlékek kötődnek hozzá. A barátnőimnek is készült 1-1 hasonló, csak más színösszeállítással. Katának rózsaszín-kék, Ibolyának bordó-rózsaszín, Petrának piros-fekete-zöld és nekem ez. Akkoriban így négyen együtt laktunk. Mostanában is hordom a táskát, bár valamivel ritkábban.


Ez egy kordbársony tarisznya, a tavaszi-nyári időszakban hordom gyakrabban világos színe és kis mérete miatt. A füle hosszú, így keresztbe vetve tudom hordani. 

Ez is egy tarisznya, nagyobb mint az előző, ezért tavaly még ősszel is hordtam - belefért a kottás mappám. Mondjuk kifejezetten nyári szezonra lett tervezve, fantasztikus mintás vászonból van. Nagyon sokan megdicsérték már. :)






Ez a drapp macskás táska előtt volt a mindennapi táskám, vastag zöld szövetből készült, masszív, jól pakolható univerzális táska. Két füle van, elöl mágnespatenttal záródik.

Ez talán az első alkotás, amit anyu saját festésű anyagokból varrt. Vagy legalábbis a kezdeti időszakból származik. Zöld és sárga márványosra festett kockák alkotják. Ez is jó nagy. Leginkább tavasszal-nyáron használom.


Ezt a táskát magunk között malaclopónak hívjuk, mert hatalmas. :) Kifejezetten Magnás fellépésekre szoktam magammal vinni, mert belefér:
- a kottás mappám
- a kórustagok kitűzői és nyakkendői
- fellépőcipő (néha a ruha egy része is)
- egy üveg víz
- 1-2 könyv

Ez egy kis méretű fekete-fehér, bogyó formájú táska. A kép még a kiállításról való, nagyon sokan megcsodálták. Különleges a fazonja, emlékszem, Anyu és Gabesz egy estén át dolgoztak rajta, mire a szabást megtervezték. Hát, jó is lett. :) Elegáns alkalomra szoktam hordani, mikor nem kell sok cuccot vinnem magammal (alig van ilyen...).

Erre emlékeztek, a szitakötős táska... Nagyon szeretem! Mostanában a macskás mellett ezt használom leggyakrabban. Nem túl nagy, de ha nem kell nagy mappa, akkor elég. Strapabíró és szerintem jó a formája.


Ez egy utazótáska. Az eleje és az oldala. Emlékeztek, nemrég volt, amikor mindenki Fila táskát hordott, mert ugye az olcsó meg akciós (vagy nem is tudom miért). Lényeg, hogy én nem vettem Fila táskát és egyáltalán nem is bántam. Viszont anyunak támadt egy ötlete, hogyan lehetne egy fricskát adni ennek a Fila-tébolynak, így született ez a "Cila"-táska. Közben eszembe jutott a története is. Szülinapomra varrta. Már hetekkel korábban mondta, hogy készül az ajándékom és nagyon jó lesz, de meglepetés. Oké, én tudok várni és szeretem a meglepetéseket. Tudni kell, hogy anyu minden rendkívüli dolgot (mint egy táska megvarrása, pláne, ha ennyire egyedi) nekem szokott elmesélni, így ebben az esetben érthető módon nem bírta magában tartani és mindenkinek elmesélte, körbefényképezte és a képeket elküldte az öcsémnek, Gábornak. Ezzel valamelyest enyhült a diszkomfort-érzés, amit a nekem el-nem-mondás okozott, gondolta, a szülinapomig kibírja valahogy. Igen ám, de pár nappal később megkért, hogy keressek meg valami képet a telefonján, mert meg akarja mutatni... Már nem emlékszem, hogy mi volt, mert az sokkal jobban megmaradt, hogy megtaláltam a képet arról a táskáról, amit anyu életében először titokban tudott tartani. Hát, ennyi. :)



Ezt a szatyrot az éppen aktuális táskámban szoktam hordani arra az esetre, ha a nap folyamán vásárolok valamit. Sokkal stílusosabb, mint reklámszatyrokkal rohangászni. :) Van egy másik vászonszatyrom is, az egyszerű fekete - szerintem el tudjátok képzelni... :)

Azt hiszem nagyjából sikerült bemutatni, milyen táskákat használok nap mint nap. Előfordulhat, hogy kimaradt valami, azt majd menet közben pótolom. Gondolom feltűnt, hogy sok zöld táskám van és a macska-motívum is gyakori. Az oka egyszerű, szeretem mindkettőt. :)




 



Újabb divatos smaragdzöld táska

Bemutatom a legújabb smaragzöld táskát. Az előző bejegyzésben már láthattátok ezt az anyagot. Most egy visszafogottabb, de divatos kiegészítést kapott a zöld-kék-lila mintás anyaggal. A füle jó tartású, széles, négysorosan tűzött és a szokásosnál  hosszabb, hogy akár vállon átvetve is hordható. Belül sok zsebbel, kulcstartóval.




 A táska megvásárolható!

2013. január 15., kedd

Három újabb táska a rongyoszsákból


Nagy elhatározásra jutottam a takarékosság  (pénz és hely takarékosság!) jegyében nem vásárolok új anyagokat, hanem a 9 banános doboznyi felhalmozott alapanyagot használom el hacsak lehet. Na egy ilyen szemle alkalmával akadtam rá ezekre a csoda szép anyagokra, amiből az alábbi három azonos fazonú, de más-más méretű táska készült.  A fazon neve: lusta lány táskája. Azért amikor a negyediket készíti az ember ebből a fajtából két napon belül, azért ugye rácáfol a névre? 


Az idei év divatszíne a smaragdzöld, amit hozzá nagyon illő tarka bútorszövettel kombináltam. A táska elég nagy ahhoz, hogy A/4-es méretű könyv kényelmesen belefér. mágnespatenttal záródik, belül több osztatú csipkés zseb, kulcstartó található.




A fenti tarka anyag, de ezt bordó vastag selyemmel kombináltam, a táska maga valamivel keskenyebb és alacsonyabb az előzőnél. Belül szintén több osztatú zseb és kulcstartó.

Ugyanaz a fazon, de vagányul alacsony, széles formával. A barna alapon zöld leveles egy vastagabb selyemszerű anyag, a közepén lévő zöld pedig sajátfestésű vászon. 

 És így néz ki belül. Szép, alapos kidolgozás, sok belső zsebbel, a könnyebb rendszerezhetőség kedvéért. Tépőzárral záródik.


A táskák 3000 Ft-tól megvásárolhatók.

2013. január 10., csütörtök

Falvédő Katának és Gábornak


 

 Kata és Gábor Lipcsében kezdik közös életüket. Emeletes francia ágyuk van, amit a szoba sarkában helyeztek el. Gábor több képet küldött róla, hogy el tudjam képzelni és megnyugodjak, hogy van hol aludniuk. (Többször küldd képet arról is, hogy mit esznek, nehogy azt gondoljam, ha olyan távol van tőlem, akkor éhezik. )
Az ággyal kapcsolatban olyan gondja volt, hogy kellett volna valami polc föléje, amire könyvet, papír zsebkendőt, telefont stb. tehetnek. Nekem viszont az az öltetem támadt, hogy egy falvédő lenne jobb, mert az a hideget is kivédené a fejüknél. Megterveztem egy falvédőt, amin középen egy pzs tartó, mellette két oldalt egy-egy tároló, amiből az egyiket zacskóval kibélelve szemetesként használhatnak, a másikban Kata a cukormérőjét, italát teheti bele, a legszélén pedig egy-egy zseb könyveknek, telefonnak. A két tárolót mágnespatenttel erősítettem oda, hogy levehető legyen. Kata kérése volt, hogy két állatka legyen valahol a falvédőn: egy cica és egy maci. A többi zsebet virággal díszítettem. Az alapja nyers színű vászon, fíz közbélés ad jobb tartást és hőszigetelést neki.



Mire megterveztem a fejfelőli részt, Gábornak az jutott eszébe, hogy a másik oldalra is jó lenne egy falvédő. Egyet értettem vele, ezt is megterveztem. Erre 4 nagy zsebet varrtam, különböző színű virágokkal díszítettem.




 Macskán kívül nem nagyon varrtam még más állatot, ez is elég nagy fejtörést okozott, hogy milyen legyen.
A papír zsebkendő tartót saját festésű anyagból készült szívekkel díszítettem.


A zsebek készülőben...