Köszöntés

"Nézzünk áhítattal minden munkára,
mit emberi kéz végzett,
a legkisebbre is:
mert minden munkában
titokzatos zene,
a dolgos kezek muzsikája hallik."
(Fritz Wolke)

Tizenhét évesen varrtam magamnak az első táskát, de hosszú idő telt el azután, mire rájöttem, hogy mások éppen olyan szívesen hordják amit varrok, mint én.
Ma már fő tevékenységként varrok. Az általam készített dolgok amellett, hogy szépek, mindig valami funkciót töltenek be, hasznosak saját részre vagy ajándéknak. Főbb termékcsoportjaim: táskák, táskába való kiegészítők,szatyrok, könyvborítók, lakástextil: takarók, párnák, terítők, fali tárolók, alátétek.
2014-ben elhatároztam, hogy életem hátralévő részében nem akarok dolgozni! - mert aki a hobbijából él, az soha nem dolgozik.
Elérhetőségeim: ombolicu kukac gmail.com
tel: 06207722240

2013. augusztus 30., péntek

Szépséges táska Anyunak

Talán nem túlzás, de életem legszebb táskája!
Anyunak szülinapja lesz szombaton. Tortát minden családtagnak készítek, valamit varrok is azoknak, akik a legközelebb állnak hozzám, így ő sem maradhatott ki. A nyáron varrtam neki egy szép nyári táskát, amit még nem is posztoltam, de pótolni fogom. Az elmúlt héten viszont beköszöntött az ősz, így egy szép őszi táskára van szüksége. Meglepinek szántam. 
Láttam egy videón ehhez hasonló táskát, csak a kockák találkozását fekete csipkével díszítették. Két bársony nadrágból szabtam a kockákat és fekete bársonyból vagy vászonból szerettem volna varrni a hátát, de miután elkészült a kockás eleje hiába próbáltam az összes fellelhető fekete anyagomat egyik sem illett hozzá. Végül találtam egy vastagabb bézs színű bútorvásznat, ami passzolt. Így már nem játszott a fekete csipke, hanem egy aranysárga selyemszalag lett a befutó. Nagyon kiemelte a színeket és valami különösen szép ragyogást, eleganciát ad a táskának. A szalagok találkozásánál egy-egy gomb rögzíti az anyaghoz. 








Tört fehér vászonnal béleltem, mindkét oldalára csíkos zsebet kapott, egyik közülük kétosztatú. Természetesen kulcstartó is került bele. 

Két dolgot is beújítottam ennél a táskánál. Amelyik táskát most éppen hordok felbomlott a zseb varrása. Elég bosszantó, mert sok zsebet varrtam bele, hogy könnyen lehessen rendet tartani, de a lebomló zsebek miatt mégis bosszankodok. Ezt megelőzendő a varrásokat megerősítettem és a zsebek felső sarkai alá bélést darabkát varrtam. Remélem tartósabb lesz így, nem bomlik, nem szakad ki olyan könnyen.

A másik pedig az aljába két réteg közbélést bevontam a béléssel és beleöltögettem a táska aljába, hogy jobb legyen a tartása. 




2013. augusztus 27., kedd

Óriás lila filodentron leveles táska

Mielőtt Zsuzsi elutazott nyaralni megkért, hogy abból a szép lila anyagból, amit festett varrjak neki egy táskát. Az elképzelése meg volt a mintára vonatkozóan, de a fazont rám bízta.
Három hétre utazott el. Ez volt a szerencsém. A mintát tervezgettem napokig. Több növényt is megnéztem élőben, goole-ban, mire rászántam magam, hogy ceruzát és papírt ragadjak. Harmadik nekifutásra sikerült megrajzolni olyanra, amit már én is el tudok fogadni. Ezután a sablont felrajzoltam egy kétoldalas ragasztóra, amit azután kivágtam és felvasaltam a fekete munkaruha szövetre.


Az igazi meglepetés ekkor ért, rájöttem, hogy atükörképét hoztam létre annak, amit szerettem volna... Kicsit csalódottan, de azért elkezdtem körbevarrni sűrű cikk-cakk öltéssel. Aztán jó pár nap kényszerpihenő után elkészítettem a táska hátoldalát és a bélését is a sok zsebbel. 
Tudtam, hogy milyen fazont szeretnék, de nem tudtam hogyan kell elkészíteni. Már csak két nap és hazajön Zsuzsi és  fogalmam sincs, hogyan folytatom. Aztán egy délelőtt a munkahelyen vártam, amíg a kolléganőm abbahagyja a telefonálást, hogy együtt dolgozzunk nézelődtem a neten. Egyszer csak csodák-csodája: megtaláltam a megoldást! Ott egy neszit készítettek ilyen fazonra és lépésről lépésre mutatták be. Nagy örömömre megtaláltam a megoldást. Nagyon vártam, hogy nekifoghassak a táska befejezéséhez. Azt hiszem jól sikerült. Legalábbis Zsuzsi nagyon elégedett vele.






















Anyaga: fekete munkaruha szövet, lila batikolt lepedővászon. A közbélése Lidl-s felmosó. Két olyan hosszú fül, hogy vállra lehessen venni, az oldalán pedig egy-egy karika, ahová karabinerrel egészen hosszú átvethető fület lehet kapcsolni. Belül két részre osztottam. Van benne cipzáras zseb, két részre osztott zseb, kulcstartónak pánt és még valaminek egy karika és egy újdonság: egy pendríve tartó zsinór, hogy azt se kelljen állandóan keresni a táska valamelyik zsebében... Csipkével, szalaggal díszítettem.