Köszöntés

"Nézzünk áhítattal minden munkára,
mit emberi kéz végzett,
a legkisebbre is:
mert minden munkában
titokzatos zene,
a dolgos kezek muzsikája hallik."
(Fritz Wolke)

Tizenhét évesen varrtam magamnak az első táskát, de hosszú idő telt el azután, mire rájöttem, hogy mások éppen olyan szívesen hordják amit varrok, mint én.
Ma már fő tevékenységként varrok. Az általam készített dolgok amellett, hogy szépek, mindig valami funkciót töltenek be, hasznosak saját részre vagy ajándéknak. Főbb termékcsoportjaim: táskák, táskába való kiegészítők,szatyrok, könyvborítók, lakástextil: takarók, párnák, terítők, fali tárolók, alátétek.
2014-ben elhatároztam, hogy életem hátralévő részében nem akarok dolgozni! - mert aki a hobbijából él, az soha nem dolgozik.
Elérhetőségeim: ombolicu kukac gmail.com
tel: 06207722240

2015. február 11., szerda

Újabb szenvedély: kosárfonás újságpapírból




Már jó régen vágytam arra, hogy egyszer kosarat fonjak.Úgy gondoltam nem lehet olyan nehéz, de nem volt aki megtanítson. Akkoriban még nem voltak ilyen jó oktató videók a neten, mi manapság. Az elmúlt héten megnéztem egy csomó videót a papírfonásról és mivel ez a legkönnyebben beszerezhető kosár alapanyag, ezért aztán neki is fogtam. Az első kosár elkészülte után már tudtam, ebből sorozat lesz! Így is történt. Zsuzsi a héten itthon volt és ráállt ő is a papírsodrásra. Sok pálcát tekergetett nekem, úgyhogy ontottam a kosarakat. 













Zsuzsi új lakásba költözött és oda készültek dekorációnak. Még a festés hátra van, mert nem tudja milyen színűek legyenek. A kisebbekben kozmetikai cuccokat fog tárolni, a nagyobbak pedig egy nyitott polcon töltik be a dekoráció szerepét. 

Ez a kettő volt az első, amiket készítettem. Nem mondhatom, hogy elégedett vagyok velük, de elsőnek nem olyan rossz. A festést pedig temperával, majd lakkozással végeztem. Nem biztos, hogy ez lesz a nyerő. A tempera nagyon matt felületet ad, ami csak úgy nyeli a drága dekupázs lakkot. Ennél jobbnak tűnik a ruhafestékkel történő pácolás, amire lényegesen kevesebb lakk kell és átüt az újság színe, mintája - ettől természetes hatású lesz a munka, mint az alábbi képeken látható is.


Rozsdabarna ruhafestéket oldottam fel forró vízben és átkentem vele a kosárkát, majd rá a dekupázs lakkot. Festés közben-után még állítgattam a formáján, hogy szabályosabb legyen. A lakk száradása után egy nagyon masszív kosárka lett belőle. Tapintásra teljesen olyan, mintha vesszőből lenne. Egy ilyen munka elkészítése papírsodrással együtt kb két óra. A papírokat sodorni akár tv nézés közben is lehet.

2015. február 10., kedd

Párnák

Ahogy Zsuzsi írásából kiderült nagyobb dolgokat alkotok mostanában. Nem hagyok fel teljesen a táskák és kiegészítők varrásával, de kacsingatok a takarók, párnák, falvédők felé. Újabb szárnypróbálgatásom eredménye ez a három párna, amit most bemutatok.

Elsőként a nappaliban lévő két párnát szerettem volna újabbra cserélni. Mivel zöld a garnitúra, ezért sajna nem készülhetett kékfestő - pedig most az a kedvenc!

Valahol láttam ehhez hasonló párnát  más színvilággal nagyon megtetszett és megterveztem, megvarrtam.

 Egyszerű, rendezett képet mutat talán azért is tetszett annyira. Nyers lenvászonra lila tulipánok és szivecskék. Az applikáció hagyományos módon készült - vetexet vasaltam a mintára és sűrű cikk-cakk öltéssel rátűztem a lenvászonra.


A másik kedvenc színem mostanában ez a bordó, rózsaszín, piros. Virágos, pöttyös és kockás kivitelben is nagyon mutatós. Egy takaró készül ezekből a színekből - később írok róla - a maradékaiból varrtam ezt a párnát. A szív itt sokkal nagyobb és a technika is más! A vetexet ez alkalommal ragasztós felével színére tűztem rá, a közepét felhasítva kifordítottam és rávasaltam az anyagra. Ezzel a minta széle gyönyörűen eldolgozva, nem foszlik ki. Sajnos a gépemen nincsen pelenkaöltés, mert azzal lett volna az igazi, ezért egy hozzá hasonló öltéssel varrtam körbe. 



A párna másik dísze az angol szegély, amit öt sor egyenes öltéssel varrtam le. 
Mindkét párnánál az előlapot flízzel erősítettem meg.

2015. február 6., péntek

Az új takaróm - Zsuzsi bejegyzése

Üdv nektek ismét a rongyoszsákból! :)


Régen jelentkeztünk már, de nehogy azt higgyétek, hogy tétlenek voltunk. Az adventi vásár után új ötletek, új tervek bontakoztak ki, és el is kezdtünk ezek megvalósítását. Amiről ma írok, az inkább mellékvágánynak mondható ehhez képest, de mindenképp az új ötletek ihlették. Nem csigázlak tovább, mostanában csodaszép takarók készülnek a rongyoszsákból. Már egy ideje fontolgattuk Anyuval, hogy nagyobb fába kellene vágni azt a fejszét, ami látványosabb, grandiózusabb. Ugyan varrt már néhány takarót (itt, itt és itt olvashattok róluk), de emlékszem, ezek mindegyike nagyon nehéz szülés volt. Azt éreztem, hogy fél a patchwork blokkoktól. 


Mígnem addig dumáltam, hogy elkezdett inspiráló videókat nézni, és mire legközelebb hazajöttem, elkészült egy takaró előlapja, egy párna, és még egy csomó blokk csak úgy próbaként. Anyu rájött, hogy ez megy neki. (Jeeeeeee :D ) Volt is közöttük egy olyan, ami különösen tetszett. 
Kicsit szabálytalan, kicsit bohém, sokféle anyagból, pont illett abba a koncepcióba, amit még kb decemberben kitaláltam. Akkor ugyanis összeválogattam egy köteget olyan anyagokból, melyek már hónapok-évek óta hánykódtak és foglalták a helyet a varrószobában. Pasztellszínűek, drapposak, rózsaszínek, sárgák, köztük a legtöbb csak egy jól sikerült mintájú ágynemű. És összeállt minden. Az anyagok, a minta...



 Ahogy az lenni szokott, anyu kicsit szkeptikus volt. Ezek túl egyformák, nem kellene bele valami kontraszt? Kockás anyagok vagy egyszínű, vagy valami? Neeem. Oké, de akkor a blokkokat mivel választjuk el? Nyersszínű anyaggal? Semmivel, a blokkok egymás mellett lesznek. Megterveztük a takarót, kiszabtuk és összeraktuk a blokkokat. És anyu összevarrta, és láss csodát, ez nagyon szép lett! :) Készült hozzá egy éneklő madárkás párna is.

Sajnos ma zuhog a hó és szürke az ég, így a képek is szürkék lettek... De megpróbálom később majd napfényben is.


Az egészből az lett a konklúzió, hogy kettőnknek egész más a stílusa, ha foltvarrásról van szó. Anyu a letisztult kontrasztokat szereti, én szívesen zsúfolok össze sok mintás anyagot, de igazából mindkét elképzelés megállja a helyét. Nemsokára láthattok majd olyan takarókat, amik anyu ízlése szerint készültek! Tegnap este is készült egy előlap ugyanezzel a blokkal, de majd látjátok, mennyire más hatást kelt! :)